הרי ירושלים יש להם את האופי הייחודי שלהם. מדובר באבן גיר קשה שמכונה כך בערבית על שם העם היהודי קשה העורף. אנחנו קוראים לאבן הזו 'אבן ירושלמית'.
עם הזמן החלו לכנות כל סוג של אבן מסותת שנראית כמו אבן ירושלמית, בשם אבן ירושלמית גם אם מבחינת ההרכב שלה היא שונה לגמרי ממנה.
בתי ירושלים ובמיוחד אלו שהיו בעבר, התהדרו כולם בבנייה שעשויה רק מאבן ירושלמית מה שהעניק לעיר את המראה ואת הצביון המיוחדים שלה.
האבן הירושלמית משמשת גם בערים רבות ברחבי העולם כאשר אלו מהוות סוג של סמל לזהות היהודית. אנחנו פוגשים את השימוש באבן הירושלמית גם במרכזים יהודיים רבים כמו בסן חוסה, בבירת קוסטה ריקה ועוד.
אבן ירושלמית רק לחיפוי
כיום משמשת אבן ירושלמית רק כחיפוי. בעבר הייתה האבן חלק מהבנייה הטבעית של בתי ירושלים כאשר הבתים היו בנויים מאבן. עם השנים והטכנולוגיה שהלכה והתקדמה החלו לבנות עם בטון מזוין ועם אבן פלדה כאשר האבן הירושלמית נשארה רק לעיטור ולחיפוי. אנחנו מוצאים את האבן הירושלמית האמיתית והמקורית בעיקר במקומות שם נבנים פרויקטים לשימור או שחזור ושם האבן היא אכן אבן ירושלמית אותנטית.
ההיסטוריה של האבן הירושלמית
על פי מחקרים שנערכו על ידי גאולוגים, עולה כי תושבי ירושלים נהגו לחצוב את האבן לצורך בניית הבתים שלהם בחצרות הבתים. בבור שנוצר הם עשו שימוש לאגירת מי גשמים. אנחנו עדים למחצבות עתיקות כאלה שנמצאו באזור ירושלים ובסביבותיה. אם זה באזור מזרח ירושלים, בנחלאות, ברחוב המדרגות או בגן הקבר כמו גם באזור ימין משה, בשכונת סנהדריה ועוד מקומות רבים בעיר.
מחצבות שונות היו וישנן בירושלים כאשר המפורסם והגדול שבהם זוהי המחצבה של משפחת גרבלסקי. בשנת 1923 ייסד אהרן גרבלסקי את המחצבה הראשונה, מחצבת השיש הממשלתית כאשר כיום מנהל אותה בנו יחיאל גרבלסקי שהרחיב את העסק ומעסיק בו כיום מעל למאה עובדים.
בעבר היו המחצבות הפופולאריות בעיקר באזור בית לחם וכן בליפתא.
כיום אנחנו מוצאים את האבן הירושלמית הרבה פחות מאשר בעבר והיא משמשת כאמור בעיקר לחיפוי או ריצוף של מבנים יוקרתיים.
איזה סוג של פרגולות אפשר לבנות על אבן ירושלמית?
בגדול יש שני סוגים עיקריים של פרגולות בירושלים, אשר מתוכם מוצא כל אחד את זו שאכן נותנת לו את המענה הרצוי.
פרגולה עומדת – יש את הפרגולה המסורתית העומדת שהיא מחוברת אל הקרקע באמצעות ארבעה עמודים יציבים. היא פרגולה איכותית ועמידה במיוחד.
פרגולה תלויה – הפרגולה התלויה מחוברת לקיר חיצוני של המבנה ואם היא עשויה כמו שצריך היא בהחלט בטוחה ויעילה לשימוש. האבן הירושלמית מחייבת קידוח ועבודה עם כלים מיוחדים כדי לקבע בה את הפרגולה והיא אכן מבטיחה תוצאות איכותיות ויציבות.