קהילת יהודי בוכרה הייתה אחת הקהילות הראשונות שהוקמו במרכז אסיה. קהילת יהודי בוכרה היא גם אחת הקהילות הוותיקות ביותר ששרדו של יהודים במרכז אסיה. יהודי בוכרה הם קבוצה אתנו-דתית שמתגוררת בטורקמניסטן במשך מאות שנים.
המונח "בוכרי" נגזר מהשם שלהם לעצמם שהוא "בוכרי", כלומר "בוכרה". הם נקראים גם "Juhuro'i" או "Yahudi-yi bukhari" שפירושו "יהודי בוכרה" או "יהודים בוכרים".
הקהילה של יהודי בוכרה
יהדות בוכרה היא אחת הקהילות היהודיות הגדולות במרכז אסיה. היא נחשבת לקהילה היהודית העתיקה ביותר באזור.
יהודים חיים בבוכרה יותר מ-2,700 שנה. האזכור הראשון של יהודים שחיו בבוכרה הוזכר על ידי דיודורוס סיקולוס שביקר שם בסביבות שנת 60 לפני הספירה. צאצאיהם של יהודים אלו נקראים יהודים בוכרים או יהודים טג'יקים ושפתם היא ג'והורי שהיא ניב של השפה הטג'יקית.
הלבוש המסורתי ליהודי בוכרה כולל כובע שחור שמסתובב סביב ראשם ועליו עיגולים קטנים מושחרים המייצגים כוכבים.
היסטוריית יהדות בוכרה
יהדות בוכרה היא אחת הקהילות היהודיות הקדומות ביותר, שראשיתה במאה ה-8 לספירה. היהודים נתפסים כחלק בלתי נפרד מההיסטוריה של בוכרה.
בוכרה הייתה תחנה חשובה בדרך המשי שהובילה לפיתוח תרבות יהודית עשירה בבוכרה. ליהודים ניתנו זכויות שוות בבוכרה מכיוון שהם נחשבו לאנשי מסופוטמיה.
יהודים התעסקו בתקופה זו במסחר ומסחר, עסקים ופיננסים, אמנויות יצירה, רפואה ואקדמיה. האדריכלות של העיר משקפת אוכלוסייה מגוונת זו עם בתי כנסת שנבנים בסגנונות שונים שנראים עד היום.
—
היהודים בבוכרה חיו בשלום יחסי במשך מאות שנים, אך בעקבות הפלישה הרוסית לבוכרה ב-1874, הם היו נתונים לפוגרומים ולרדיפות.
יהודי בוכרה הם קהילה עתיקה שמוצאה את שורשיה לתקופת שלמה המלך. האזכור הראשון של ההתיישבות היהודית בעיר הוא על כתובת מצבה משנת 400 לספירה בסביבות, בתקופת שלטון האימפריה הביזנטית באזור.
הקהילה הייתה נסבלת תחת שלטון מוסלמי עד 1882, אז פרצה אלימות בעקבות שמועות שיהודי העליב את נביא האסלאם מוחמד. האלימות התפשטה ברחבי מרכז אסיה והובילה למעשי טבח ופוגרומים נגד קהילות יהודיות ברחבי אוזבקיסטן, טורקמניסטן, טג'יקיסטן, קירגיזסטן וקזחסטן.
מי הם יהדות בוכרה
יהדות בוכרה היא קבוצה של יהודים שחיה באזור בוכרה, שכיום מהווה חלק מאוזבקיסטן.
יהדות בוכרה היא קהילה של יהודים המתגוררים בבוכרה, אוזבקיסטן. ליהודים יש בית כנסת משלהם, שנקרא שערי צבי.
הקהילה היהודית חיה בבוכרה למעלה מ-2,700 שנה – ההגעה הראשונה הייתה בתקופת שלמה המלך. בתקופה זו היהודים תמיד היו חלק בלתי נפרד מהאוכלוסייה. הם מילאו תפקיד משמעותי במסחר ובמסחר, והיו להם תפקידים חשובים רבים בממשלה עד שהודחו על ידי הדיקטטור הסובייטי ג'וזף סטלין.
יהודים עדיין בולטים במסחר ובמסחר אך אינם מורשים עוד לעבוד או ללמוד באוניברסיטה מבלי להישלח לכלא או למחנות עבודה למשך 10 שנים. זאת בשל חקיקה מתקופת ברית המועצות שלא תוקנה לאחר נפילת הקומוניזם אך נותרה נאכפת
בשנות ה-80, שני חוקים בברית המועצות גרמו לשינוי דרסטי בחקלאות שעדיין משפיע על אנשים היום. החוק הראשון היה מס על תבואה למתן כספים לצבא והחוק השני היה ניסיון להחיות את החקלאות לאחר בצורת. שני החוקים הללו הקשו על חוות קטנות לקיים את עצמן כי הן נאלצו לשלם מיסים גבוהים ולייצר תבואה גם כשהשדות שלהן יבשים