יהדות מרוקו, הידועים גם בשם יהודי מרוקו או יהודים ספרדים מרוקאים, הם הקהילה היהודית השנייה בגודלה בעולם הערבי, אחרי מצרים.
מרוקו היא ביתם של 350,000-400,000 יהודים (כ-10% מאוכלוסיית המדינה). הרוב מתגוררים בקזבלנקה ובסביבתה; מרקש; סאפי; Oujda; טנג'יר; מקנס; רבאט.
מי הם יהודי מרוקו
על פי החשד, יהודי מרוקו הם צאצאים מיהודי איבריה שנמלטו מרדיפות במהלך האינקוויזיציה הספרדית.
מרוקו היא ביתם של האוכלוסייה היהודית הגדולה ביותר במזרח התיכון, כאשר הרוב המכריע מתגורר בקזבלנקה. היהודים החיים במרוקו הם ייחודיים משתי סיבות: הם יהודים ספרדים שמתחקים אחר מורשתם למרוקו וספרד, והם נאלצו להתאסלם על ידי שושלת אלמוחדס ב-1147 לאחר שהובסו בקרב.
ליהודי מרוקו הייתה היסטוריה ארוכה של גיוון תרבותי וסובלנות. למרות זאת, חל שינוי ביחס ליהדות מרוקו בעשורים האחרונים עקב תסיסה חברתית, פונדמנטליזם אסלאמי ומשבר כלכלי.
ההיסטוריה היהודית במרוקו
מרוקו היא המדינה האחרונה בעולם שעדיין מתגוררת בה אוכלוסייה יהודית בגבולותיה. הם נמצאים בעיקר בקזבלנקה, שם הם מונים כיום בסביבות 2,500.
מרוקו נכבשה על ידי ספרד ב-1492 ולאחר מכן נשלטה על ידי צרפת, שהשתלבה באימפריה המרוקאית. היהודים היו בשגשוג הגבוה ביותר תחת השלטון הצרפתי, כאשר ניתן להם שוויון עם מוסלמים ונוצרים.
בתקופת שלטונו של המלך מוחמד החמישי (1927-1961), קיבלו יהודים אזרחות מלאה ושוויון על פי החוק לראשונה מאז העצמאות מצרפת בשנת 1956. לאחר שלטונו הפכה מרוקו למדינה ערבית, מה שהביא לכך שאוכלוסייתם היהודית נמלטה. לישראל או לאירופה.
יהדות מרוקו היא האוכלוסייה היהודית הגדולה ביותר בכל אפריקה
הם גם אחת הקהילות היהודיות החשובות בעולם. ליהדות מרוקו יש היסטוריה מעניינת המעוצבת במידה רבה על ידי מיקומה הגיאוגרפי הייחודי, מה שהופך אותה לנושא מרתק ללמוד עליו.
#תוֹלְדוֹת יִשׂרָאֵל
ההיסטוריה של יהדות מרוקו מסובכת במקצת מכיוון שיש להם גלי הגירה רבים ושונים למרוקו המתוארכים לתקופת טרום רומא, שהייתה בסביבות 1000 לפני הספירה. זה אומר שיש יהודים מכל העולם שהיגרו לארץ בנקודות זמן שונות. גלים אחרונים יותר כוללים יהודים ספרדים, יהודים אשכנזים, יהודים מזרחים ואחרים. ההגירה הראשונה המתועדת התרחשה בשנים 68-69 לספירה כאשר קבוצת יהודים ברחה מירושלים במהלך הראשון
קהילת יהודי מרוקו במרוקו
קהילת יהודי מרוקו במרוקו היא אחת ברשימה ארוכה ומגוונת של יהדות העולם. היהודים במרוקו נהנו מחופש יחסי ויציבות במדינה הצפון אפריקאית.
יהודי מרוקו מתגוררים בעיקר בשתי הערים הגדולות במדינה, קזבלנקה ורבאט, עם אוכלוסיות של כ-5,000 ו-2,500 בהתאמה. רוב יהודי מרוקו הם יהודים ספרדים שמתחקים אחר מוצאם למשפחות ספרדיות-יהודיות שברחו למרוקו לאחר האינקוויזיציה הספרדית (1492-1834).
המיעוט היהודי במרוקו הוא מיעוט קטן, המונה בין 16,000 ל-20,000.
היהודים במרוקו הם מיעוט קטן, המונה בין 16,000 ל-20,000. הם גם האוכלוסייה הלא-מוסלמית המשמעותית היחידה במדינה. הקהילה היהודית במרוקו היא קהילה ותיקה. הייתה אוכלוסייה יהודית ניכרת במרוקו עוד בימי הרומאים והם התיישבו בעיקר לאורך החוף הצפון אפריקאי.
מרוקו היא כבר מזמן אחת המדינות הסובלניות יותר לאוכלוסייתה היהודית. יהודים מתגוררים שם עוד מימי הרומאים וכיום מהווים את אחד המיעוטים הקטנים יותר, שהם קצת פחות מ-2% מהעם המרוקאי.
—
מרוקו היא ביתם של האוכלוסייה היהודית הגדולה ביותר בעולם הערבי
הקהילה היהודית במרוקו עדיין קטנה, אבל יש לה היסטוריה עשירה ומגוונת שראשיתה למעלה מ-2,000 שנה.
ליהודי מרוקו היה באופן מסורתי מעמד אוטונומי בחברה המרוקאית ונהנו מחופש גדול יותר מרוב קבוצות המיעוט האחרות. אולם לאחר עצמאותה של ישראל ב-1948, החלו יהודי מרוקו להגר עקב עלייה באנטישמיות והזדמנויות כלכליות בחו"ל.
כשמדינות ערב במזרח התיכון קיבלו את עצמאותן בשנות ה-30, מיהודי מרוקו רבים חיפשו מקלט בישראל בעוד אחרים עזבו לצרפת. עד 1948 חיו במרוקו כ-700,000 יהודים. כיום, המספר הזה ירד ל-2,500 בלבד.
קהילת יהודי מרוקו מורכבת משתי קבוצות שונות – הספרדים והמזרחים. יהודים ספרדים הם צאצאים של אלו שהוגלו מיהודה לאחר חורבן ירושלים על ידי רומא בשנת 70 לספירה והתיישבו ברחבי צפון אפריקה ודרום אירופה בעוד שמזרחים ספרדים הם צאצאים של אלו שנותרו מאחור בספרד לאחר 1492 כאשר האוכלוסייה היהודית בספרד גורשה. בהמוניהם.