יהדות עיראק

מגזין היהדות של ישראל
יהדות עיראק היא קהילת היהודים העיראקית האחרונה שנותרה. החל משנת 1950 במהלך השנים הראשונות של הסכסוכים הישראלים-ערבים, החלו יהודי עיראק להגר לישראל ולאמריקה. רוב יהודי עיראק הועברו לישראל ולאיראן בסוף שנות ה-40 ותחילת שנות ה-50 והם ימשיכו להוות חלק ניכר מהחברה הישראלית.
יהדות עיראק

ליהדות עיראק יש היסטוריה ארוכה, החל בנוכחותה בבבל בסביבות 600 לפני הספירה. במהלך מאות השנים שלאחר מכן, גלי רדיפות עקבו אחר יהודים ברחבי המשטרים המשתנים בעיראק, מה שהוביל רבים לברוח לאזורים סובלניים יותר כמו כורדיסטן ופרס. הפלישה המונגולית הייתה הרסנית במיוחד עבור עיראקים יהודים, אך בסופו של דבר הם יחזרו לבנות מחדש את עצמם.

ההיסטוריה של יהודי עיראק

יהודי עיראק היו בין הקהילות היהודיות הוותיקות והמשמעותיות ביותר בעולם מבחינה היסטורית. ההיסטוריה של יהודי עיראק משתרעת על פני אלפיים שנה והייתה מלאה בניצחונות וטרגדיות כאחד.

כעם, יהודי עיראק חולקים קשר ייחודי בן אלפי שנים עם ארצם, עיראק. רבים ניסו להישאר בעיראק לאחר 1948, אך בסופו של דבר הם נאלצו לברוח ב-1951 תחת איום השמדה קרוב של המשטר הבעת' החדש.

לאחר מאות שנים בהן היוו את אחת הקבוצות האתניות הגדולות בעיראק, הם מנו אז רק 100.

היסטוריה ארוכה ועשירה מחכה לך לחקור

ההיסטוריה של היהודים בעיראק היא היסטוריה ארוכה ועשירה המתועדת כבר למעלה מ-2,000 שנה. מהשבי הבבל ועד ספטמבר 1948, אז ברחו יהודי עיראק או גורשו מהמדינה, יש הרבה מה לחקור.

חלק זה יחקור את הקהילות היהודיות בעיראק מהתיישבותן המוקדמת ביותר בתקופת המקרא ועד לעזיבתן הכפויה לאחר מלחמת ערב-ישראל ב-1948 ויציע תובנה לגבי כמה מאירועי המפתח לאורך מסע זה.

קהילה יהודית הוותיקה והשנייה בגודלה בעולם

יהודי עיראק (יהדות עיראק) מהווים את הקהילה היהודית הוותיקה והשנייה בגודלה בעולם. הם מתחקים אחר מקורותיהם מהמאה ה-2 לפנה"ס, אז התיישבו בעיראק לאחר שהוגלו מישראל על ידי המלך הבבלי נבוכדנצר השני. כיום הם מהווים כ-0.4% מאוכלוסיית עיראק וכ-0.5% מכלל היהודים ברחבי העולם. רובם חיים בבגדד ובבצרה, שם הם נהנים מהיסטוריה שנמשכת למעלה מאלפיים שנה אחורה.

»  יהדות פולין

מבחינה היסטורית, יהודי עיראק חיו ברובם בשלום עם שכניהם הערבים ותחת ממשלות שהגנו עליהם והיו מסבירות פנים יחסית לגיוון ולתרבות שלהם, שהייתה שונה מזו של מדינות ערב אחרות באותה תקופה. לא הייתה קהילה יהודית עיראקית מבוססת

יהדות עיראק היו יהודים שחיו בעיראק. ההיסטוריה של יהודי עיראק מתחילה בגלות בבל, כאשר רבים מבני ישראל הקדמונים נשלחו לבבל העתיקה (עיראק המודרנית).

אוכלוסיית יהודי עיראק הגיעה לשיא בסביבות 150,000 בשנת 1948. עד 1950, רובם היגרו לישראל או לארצות הברית. כיום נותרו בארץ פחות מ-20.

זהו אחד הסיפורים הטרגיים והמטרידים ביותר של התפוצות היהודית, שבו עמדה בפני בחירה איומה בפני קבוצת אנשים בעיראק שניהלה יחסי ידידות ארוכים וידידותיים עם שכניהם המוסלמים.

הקהילה היהודית בעיראק לא הייתה גדולה, אך הייתה עתיקה, לאחר שהוקמה על ידי פליטי יהודה לאחר חורבן ירושלים בשנת 607 לפנה"ס. יש תיעוד של יהודים שחיים באושר לצד שכניהם המוסלמים במשך מאות שנים. פרק חדש נפתח כאשר ממשלה לאומנית ערבית תפסה את השלטון בבגדד לאחר מלחמת העולם הראשונה.

חלק זה עוסק ביהדות עיראק וכיצד היא התקיימה במשך מאות שנים

מאז הכיבוש הערבי בין השנים 634-658 לספירה, היהודים בעיראק של ימינו היו נתונים לרדיפות והתקפי אלימות מזדמנים. הקהילה היהודית די קטנה בעיראק בימינו. יהודי עיראק ידועים בחום, בהכנסת האורחים ובמסורת ערכי המשפחה.

ישנם שני גלי עלייה עיקריים שהתרחשו היסטורית עם הגל השני שהתרחש לאחר הקמת ישראל ב-1948. האוכלוסייה היהודית העיראקית צומצמה באופן דרסטי לאחר נפילת משטרו של סדאם חוסיין ב-2003, כאשר רבים מהגרים עקב רדיפות ואלימות נגדם.

»  יהדות רומניה

הקהילה היהודית בעיראק

הידועה גם בשם הקהילה היהודית בעיראק המזרחית, היא קהילה עתיקה. בתחילת שנות ה-40 חיו בבגדד בין 150,000 ל-180,000 יהודים. לאחר מלחמת העולם השנייה והקמת ישראל ב-1948, היגרו רוב היהודים הללו לישראל.

ב-1950 עדיין חיו בבגדד קצת יותר מ-100 יהודים. בשנת 1951 פצצה שהטמנה על ידי סוכנים ישראלים נהרגו כ-73 בני אדם בבית הכנסת מסעודה שמטוב ברחוב ניסים ברובע היהודי בבגדד. בית הכנסת נהרס ומעולם לא נבנה מחדש; הוא מוקדש כעת כמוזיאון לשלום וסובלנות בין כל האומות והדתות בעולם.

קהילת יהודי עיראק היא ענף עתיק ביהדות ששרד במזרח התיכון למעלה מאלפיים שנה.

יהודי עיראק מרוכזים היסטורית בעיראק, אך ההיסטוריה שלהם חוזרת לגלות בבל בשנת 586 לפנה"ס, כאשר הגל הראשון של יהודים עזב את מולדתם כדי להתיישב בבבל. יהדות בבל הוגלה שוב, הפעם על ידי האשורים, והתיישבה שוב ליד בגדד. הגלות השלישית תגיע עם הכיבוש האסלאמי של עיראק במהלך המאה ה-7 לספירה.

הקהילה היהודית בעיראק היא אחת הקהילות היהודיות הוותיקות בעולם, ומקורה ניתן לימי המקרא.

יהודי עיראק הם היהודים שחיו באזור עיראק לפני שהפכה לאומה בשנת 1932. האזור הידוע היסטורית כעיראק היה חלק מהאימפריה הפרסית, שכללה את איראן, עיראק, אפגניסטן ופקיסטן של ימינו.

יהודי עיראק קשורים תרבותית לקהילות יהודיות אחרות המתגוררות משני צדי נהר הפרת. אלה כוללים יהודים כורדים, נוצרים עיראקים ויהודי איראן.

»  יהדות לוב

יש קהילה יהודית מאורגנת כבר אלפיים שנה לפחות. האזכור הראשון לקיומה של קהילה זו הוא בתקופת שלטונו של אלכסנדר מוקדון שכבש את אסיה הקטנה (טורקיה של ימינו).

אולי יעניין אותך
סוגי טקסי חתונה ביהדות
סוגי טקסי חתונה ביהדות – מסורות וטקסים מרחבי העולם

ביהדות, החתונה היא לא רק חגיגה, אלא טקס מלא משמעות, המחבר בין עבר להווה, בין אישי לקהילתי. כל חתונה היא סיפור, שמתחיל בקידושין וממשיך בחיי נישואים משותפים. במאמר זה, נצלול לעומקה של המסורת היהודית, נחקור את מגוון המנהגים

קרא עוד »
יהדות איטליה
יהדות איטליה

יהדות איטליה היא הקהילה היהודית הספרדית העתיקה ביותר באירופה. היא מכונה לעתים קרובות "אם ישראל". במשך מאות שנים, איטליה הייתה אחד המרכזים החשובים ביותר בחיי התרבות והדת היהודית.

קרא עוד »
יהדות צרפת
יהדות צרפת

ליהודים היה שם רע בצרפת במשך מאות שנים. לעתים קרובות הם נתפסו כזרים או "זרים". ממשלת צרפת לא העניקה להם זכויות רבות, מה שהקשה על ההטמעה במדינה. יהודים הופלו לרעה במובנים רבים, כולל תשלום מסים גבוהים יותר. עד עכשיו היה קשה להם להיות מוכרים כאזרחים מן המניין של צרפת.

קרא עוד »
יהדות קוצ'ין
יהדות קוצ'ין

יהדות קוצ'ין הייתה הקהילה היהודית הגדולה והעשירה ביותר בהודו. יהודי קוצ'ין נודעו כ"יהודים לבנים" מכיוון שהם נהגו לפי המנהגים הספרדים ולא של עמיתיהם ההודיים. הקהילה נחשבה אפוא ליותר אירופאית מאשר אסייתית על ידי שאר היהודים ההודיים.

קרא עוד »
יהדות בוכרה
יהדות בוכרה

הקהילה היהודית הבוכרית הייתה הקהילה היהודית הגדולה והמשפיעה ביותר במרכז אסיה. נוכחותם של יהודים באזור זה מתועדת מהמאות המוקדמות לספירה, אך קשה למדוד את גודלה והשפעתה של האוכלוסייה מכיוון שהפכו למיעוט לאחר מלחמת העולם השנייה.

קרא עוד »