בספר דברים פרק ו' פסוקים ו' עד ט' אנחנו מצווים על מצוות המזוזה. "והיו הדברים האלה אשר אנוכי מצווך היום, על לבבך וכו', וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך".
יש פסוקים נוספים המדברים על מצוות המזוזות, גם כן בספר דברים בפרק י"א פסוקים י"ח עד כ"א – שם נאמר, ושמתם את דברי אלה על לבבכם ועל נפשכם וכו', וכתבם על מזוזות ביתך ובשעריך"
מה זה מזוזה? מהי המצווה? ולמה אנחנו מצווים על קביעתה?
ראשית מה זה מזוזה?
מזוזה מהודרת אנחנו קובעים על פתחי הבית, על משקופי הדלתות בבית ולמעשה בכל פתח שיש לנו בבית.
המטרה של המצווה היא למעשה להזכיר לנו כל הזמן, בבואנו ובצאתנו, כי מוטל עלינו להאמין בייחודו של בורא העולם וכמובן גם להאמין בשכר ועונש על קיום מצוות או להיפך על עבירת עבירות.
המזוזה מכילה בתוכה קלף שנכתב בכתב יד. התוכן של המזוזה הן פרשיות שמע ישראל והיה אם שמוע.
את הקלף מגלגלים ועוטפים ביריעת ניילון על מנת למנוע פגיעה במזוזות מפני רטיבות או מים. מקובל גם להכניס אותה לתוך נריק מיוחד. שגם ישמור על המזוזות וגם יפאר אותם ואת המצווה. וכמובן שצריך לקבוע את המזוזה בתוך בית מזוזה.
איפה צריך לקבוע מזוזה?
אחרי שהבנו מה זה מזוזות ולמה אנחנו קובעים אותה, חשוב להבין גם מהו המקום שם אנחנו צריכים לקבוע את המזוזות.
מקום המזוזה הוא בימין הפתח. אדם שנכנס דרך הפתח אמור לראות אותה לימינו. היא קבועה בשליש העליון של הפתח בטפח החיצוני שלו. בקרב בני אשכנז קובעים אותה באלכסון כאשר בני עדות המזרח קובעים אותה כאשר היא מונחת בצורה אנכית.
למעשה יש קהילות רבות הנוהגות בצורות אחרות כאשר הכול הוא כשר. מגורים בבית מחייב מזוזות. אך במשרד, מקום עבודה וכדומה אין חיוב לקבוע מזוזות. כך גם בסוכה, במעלית וכדומה. יש נידונים רבים בהלכה על כל אחד מהמקומות הללו כאשר חשוב לבחון היטב כל מצב וכל סיטואציה על מנת לקבוע מהי באמת ההלכה ואיך יש לנהוג.