התפתחות המדע והרפואה הובילה למתן דגש רב על תזונת האדם ועל מרכיבי המזון בהיבט הבריאותי. התפתחות זו יצרה דיאטות רבות המבוססות על תמהיל מאכלים ייחודי – דיאטת חלבונים, דיאטת שומנים, דיאטת מיצים וכדו'. במצב זה האדם הדתי נאלץ להיות נאמן לשתי מערכות שונות – המערכת הבריאותית והמערכת הכשרותית. במאמר זה נסביר כיצד ניתן לשלב אוכל בריא עם אוכל כשר.
מה זה אוכל בריא
ראשית כל חשוב להדגיש שלא קיימת הסכמה גורפת בקרב התזונאים ואנשי המקצוע בנוגע לשאלה מהו אוכל בריא. יש המסווגים ומדרגים את האוכל לפי המרכיבים התזונתיים הקיימים בו, יש המתבססים על תהליך ההכנה והמרחק בין האוכל לצורתו הגולמית, ויש המנסים להתאים את התזונה להתנהגותו ולגופו של האדם. עם זאת, ישנם דברים הנמצאים בקונצנזוס יחסי, כך שניתן להצביע על מספר רכיבים אשר ניתן להכניס תחת הכותרת "אוכל בריא". את הרכיבים הללו ניתן לחלק לארבע קטגוריות מרכזיות:
- פחמימות
- שומנים
- חלבונים
- מינרלים וויטמינים
האם יש אוכל שאינו בריא
הנקודה המשמעותית ביותר בכל הנוגע לאוכל בריא קשורה לאיזון – אכילה של כל סוג של אוכל בכמות מוגזמת אינה בריאה ועלולה לפגוע בגוף. בדומה לכך – הימנעות גמורה מסוג מסוים של מאכלים עלולה אף היא להוביל לפגיעה בגוף, כך שחשוב לצרוך את כל אבות המזון במידה נכונה.
שילוב של אוכל בריא עם אוכל כשר
על מנת לצרוך את כל אבות המזון בצורה מאוזנת יש לצרוך מאכלים מגוונים. את המאכלים ניתן לחלק לחמישה סוגים כלליים, ולהלן נרחיב מעט על השילוב בין בריאות וכשרות בכל אחד מהמזונות.
פירות וירקות
פירות וירקות מכילים וויטמינים רבים החשובים לבריאות הגוף. בין השאר ניתן למצוא בפירות וירקות את הוויטמינים הבאים: ויטמין A, ויטמין C, ויטמין E, ויטמין K, ויטמין B6 ועוד. חשוב להקפיד על צריכה מאוזנת של פירות וירקות, ומומלץ לצרוך פירות וירקות בכל הגוונים והצבעים. בנוגע לכשרות הפירות והירקות, חשוב לוודא שהופרשו מהם תרומות ומעשרות כדין, ובמידה והשנה היא שנת שמיטה (או השנה שלאחריה) יש להתייחס לפירות בהתאם.
בשר
בשר הוא המקור המרכזי לחלבונים ושומנים. את הבשר נהוג לחלק לסוגיו השונים (בשר בקר, בשר עוף, חזה, וכדו') כך שההרכב התזונתי משתנה בהתאם. עולם כשרות הבשר הוא רחב מאד, ולא ניתן להקיף אותו במאמר זה. הבשרים נבדלים זה מזה ברמת הכשרות, כך שחלק מקפידים לאכול בשר חלק, ויש המקפידים על רמת כשרות מסוימת (בד"ץ יורה דעה, הרב מחפוד וכדו').
דגים
הדגים מהווים אף הם מקור מצוין לחלבון ולוויטמינים שונים. בדגים ניתן למצוא ריכוז גבוה יחסית של אומגה 3, ויטמין B3, כולסטרול "טוב" (HDL) ועוד. כשרות דגים נקבעת על פי סימני הכשרות הכוללים סנפירים וקשקשים והם אינם חייבים בשחיטה. מכיוון שכך, כל דג המכיל קשקשים (אפילו בחלקו) הינו כשר למהדרין ומותר לאוכלו.
מוצרי חלב
החלב הוא מקור מרכזי מאד לסידן החיוני לבניית שלד העצמות, ומהווה מקור טוב לחלבון ולוויטמינים שונים. בנוגע לכשרות החלב, יש המחמירים לשתות רק חלב מהדרין אשר אינו מכיל חלב שנחלב בשבת, ויש הסומכים על הפוסקים המתירים לשתות חלב בעל כשרות רגילה.
דגנים
הדגנים מכילים סיבים תזונתיים המסייעים בהליך העיכול ומונעים מחלות הקשורות למערכת העיכול. בנוסף, הדגנים מכילים פחמימות המספקות לגוף אנרגיה לטווח הרחוק. מבחינת כשרות, הדגנים זהים לפירות והירקות שכתבנו לעיל.