נושא הכשרות הוא חלק חשוב מההתנהלות הצרכנית של הישראלים שמחפשים לקנות מזון כשר, להזמין קייטרינג כשר או לאכול במסעדה כשרה. כשרויות בישראל מחולקות לשני סוגים עיקריים: ׳כשרות רגילה׳ שמציעה הרבנות הראשית לישראל; או ׳כשרות מהדרין׳ שמציע בד״ץ (בית דין צדק).
רוב עסקי ההסעדה בישראל מציעים כשרות רגילה, אבל יש עסקי הסעדה המציעים כשרות של בד״ץ זה או אחר, למשל חברה המציעה קייטרינג בד״ץ לאירועים בירושלים.
על 4 קטגוריות של סוגי כשרויות
בנוסף לשני סוגי הכשרות העיקריים, אלה המאושרים על ידי הרבנות הראשית (רגילה) או על ידי בד״ץ (מהדרין), יש גם כשרות המתייחסת לבשר בקר, והיא נקראת: ׳גלאט׳ או ׳חלק׳ (תרגום של המילה ׳גלאט׳ ביידיש).
- כשרות רגילה – כשרות זו ניתנת על ידי הרבנות הראשית בישראל והיא מבוססת על הלכות מקלות בכשרות, שכלל הציבור מסכים עליהן. כשרות זו לא מקפידה על ההלכות השנויות במחלוקת. סוג כשרות זה לוקח בחשבון את המכנה המשותף המקיף את רוב העם, ונותן הכשר למזון כשר, גם אם אינו הכשר מהדרין, מדוקדק ויקר יותר.
- כשרות מהדרין – מנסה לשמור על כל הליכי הכשרות תוך בדיקה מדוקדקת שאכן מדובר בהליך שנעשה באופן מדוקדק בהתאם להלכה.
- כשרות גלאט (חלק) – סוג הכשרות המוענק לבשר בהמות. ׳גלאט כושר׳ הוא בשר שעובר את בדיקה מיוחדת כדי לוודא שלא מדובר בטריפה. אגב, בשר עשוי להיות מוגדר כ׳כשר׳ ולא כ׳גלאט׳ (כאן נכנסים לתמונה ההבדלים בין העדות השונות). כשמדובר בעופות אין בעיה של טרפה, ולכן המושג ׳גלאט׳ לא מתייחס אליהם.
סמלים וסימנים של כשרויות בחו״ל
ישנם סמלים שונים המסמנים את סוג הכשרות. אם אתם יוצאים לחו״ל, הכרת הסמלים האלה תעזור לכם לשמור על הכשרות כשאתם מטיילים להנאתכם מחוץ לגבולות ישראל:
סמלי הכשרות ‘K’ או 'OU' : פירושם שתהליך ייצור המזון נעשה בפיקוח רב שדאג לכך שההליך עומד בהלכות הקשורות לכשרות המזון (עם זאת, יש סמלים נוספים המשמשים גופים שונים אחרים המעניקים כשרויות).
בסמל הכשרות עשויות להיות אותיות נוספות המציינות נוכחות של בשר, מוצרי חלב או דגים. האותיות ‘K’ או 'OU' אשר כשלעצמן עשויות להצביע על מזון פרווה (כלומר, שאינו מכיל בשר או מוצרי חלב, אבל עשוי להכיל דגים, ביצים או דבש). ג׳לטין כשר, למשל (כמו המוצר המשמש להכנת קינוחי ג׳לטין כשרים או להכנת מרשמלו), מגיע בדרך כלל מדגים.
- הוספה של האות 'M' או המילה ‘Glatt’ מסמלת שהמוצר מכיל בשר.
- הוספה של האות ‘F’ מסמלת שקיימים מרכיבים של דגים, אבל אם המילה ‘Fish’ מופיעה בשמו של המוצר, יתכן שהאריזה לא תכיל את האות ‘F’. בנוסף, גם מאכלים מסוימים המכילים כמויות קטנות של דגים, והדג מהווה פחות מ-1/60 מהמוצר, לא יסומנו באות ‘F’.
מאמר זה נכתב בשיתוף >> https://www.holybagel-j.co.il/