חג הפסח הוא אחד החגים המלאים ביותר מבחינה הלכתית, ונכתבו ספרי הלכה רבים המוקדשים לנושא זה. המנהגים השונים בקהילות ישראל הובילו ליצירת רמות שונות של כשרות לפסח, הנבדלות זו מזו בפרטים השונים. במאמר זה נסביר אודות הרמות השונות של המוצרים הכשרים לפסח, וננסה לעשות מעט סדר בנושא מורכב זה.
כשרות לפסח – הגדרה בסיסית
האיסור היסודי בחג הפסח הוא איסור אכילת חמץ. עם זאת, בכל קהילות ישראל נהגו להרחיב איסור זה במידה מסוימת, על מנת להרחיק את האדם מאיסור דאורייתא. הרחקה זו מקובלת במיוחד בחג הפסח, שכן בנוגע לחמץ ישנו כלל שהוא חוזר וניעור ואינו בטל אפילו באלף. תכונה זו נידונה בפוסקים, והיא משפיעה במידה רבה על הגדרתם של מוצרים כשרים לפסח. בנוסף לתכונת זו, ישנם עוד שני כללים המעודדים חומרות בחג הפסח – דבר המעמיד (חומר המעצב את המוצר) אינו בטל, ודבר שנועד לתת טעם אינו בטל.
רמות שונות של כשרות לפסח
על גבי איסור החמץ הבסיסי, התקבלו בקרב קהילות ישראל חומרות שונות, המשפיעות על חותמות הכשרות והגדרתם של מוצרים כשרים לפסח ככאלו.
איסור קטניות
המחלוקת המרכזית ביותר בתחום הכשרות בפסח היא בכל הנוגע לקטניות. איסור קטניות בפסח התקבל בחלק מקהילות ישראל, בעיקר בקהילות אשכנז. איסור קטניות מופיע אצל פוסקים רבים כמו למשל במהרי"ל וברמ"א בהגהותיו לשו"ע. עם זאת, כל הפוסקים מסכימים על כך שאיסור קטניות אינו זהה לאיסור חמץ, כך שמותר להשהות קטניות בבית בפסח, הן מתבטלות על פי כללי הביטול הרגילים וכדו'. היקף ההגדרה לקטניות אינו מוחלט, וקיימות מספר מחלוקות בנושא כפי שיוצג להלן.
אורז
יש פוסקים שאינם מגדירים את האורז כקטנית, ומתירים לאוכלו בפסח. מנגד יש האוסרים אותו מפאת גזרת קטניות ויש האוסרים אותו עקב הדמיון לחמשת מיני דגן.
שמן קנולה ולפתית
פוסקים רבים צמצמו את איסור הקטניות, ונמנעו מלכלול מוצרים חדשים באיסור זה. בין המוצרים החדשים המוכרים ביותר ניתן למנות את שמן הקנולה והלפתית. יש הפוסקים שמותר לאוכלם בפסח שכן הם לא נכללו בגזרה, ויש שפסקו שאין לאוכלם כדין שאר קטניות.
הקפדה על מצה שמורה
מצה שמורה היא מצה העשויה מקמח שהיה תחת השגחה משעת הטחינה, ויש המהדרים לשמור עליו כבר משלב הקצירה. יש הנוהגים לאכול בפסח מצות שמורות בלבד, ויש הנוהגים חומרא זו בליל הסדר בלבד.
הקפדה על מצה שרויה
יש הנמנעים מלהרטיב את המצה עקב החשש שהקמח הדבוק למצה יירטב ויחמיץ. אנשים הנוהגים בשיטה זו, אינם טובלים את המצה במרק למשל, אם כי יש המתירים לטבול את המצה ביין או במיץ שכן הם אינם מחמיצים.
מוצרים כשרים לפסח ללא השגחה
חשוב לומר שגם כאשר לא מופיעים ברשימת הרכיבים קמח או דגן, אין זה אומר שהמוצר כשר לפסח. רוב רובם של המוצרים מכילים מרכיבים רבים והם צריכים הכשר המעיד שהמוצר כשר לפסח. ישנם מוצרים המכילים רכיב אחד בלבד, אותם בדיעבד מותר לאכול כאשר נקנו ללא הכשר כמו למשל ביצים, בשר, דגים, גבינות מסוימות, אגוזים, שמן וכדו'. עם זאת, מומלץ תמיד לרכוש מוצרים עם הכשר לפסח כדי לצאת מידי הספק.