היהדות נחשבת לאחת הדתות המפורסמות ביותר בתחום העזרה לנזקקים ולאורך היסטוריה של אלפי שנים אנו יכולים לראות במקורות ובספרות חז"ל, כיצד התרומה למי שגורלו לא שפר עליו מהווה את אחד מהבני היסוד של האמונה. בכתבה זו נעסוק באספקטים אלו וננסה להסביר את הראייה היהודית בתחום העזרה לחלש שבחברה
ערבות הדדית – הבסיס לכל הדת היהודית ויכולת ההישרדות של עמנו
הערבות ההדדית מהווה את אחד מעקרונות היסוד של התרבות היהודית לאורך כל שנותיה. למעשה, משפטים כגון ואהבת לרעך כמוך, כל ישראל חברים ומעשים כגון פדיון שבווים וגמח"ים אשר מתקיימים עד לעצם היום הזה – מהווים עדות לחשיבותה של עזרה ליהודי שבמצוקה. יתרה מכך, חוק השבות, אשר קיים מאז קום המדינה מתבסס על כך שלכל יהודי יש בית אשר בוא הוא יכול לקבל עזרה, גם אם הפרוטה אינה מצויה בכיסו.
דאגה לאלמנה, ליתום ולגר – עזרה לחלשים עוד מימי המקרא
עוד מאז המקרא, אנו רואים כיצד החשיבות של תרומה למען נזקקים היא אבן דרך בהתנהלות היהודית בחיי היום יום. כבר במקורות אנו יכולים לקבל פרספקטיבה אשר עוגנה בחוקים אשר נוגעים לחשיבות העזרה לחסרי הישע: הדאגה לאלמנות, ליתומים, לגרים ואף לעבדים – הייתה פורצת דרך בכל הנוגע לתרבות שבו לא היו חוקים וכל אחד היה עושה על אשר רוחו. אפילו העובדה שצריך לדאוג לאדמה כפי שמתבטא בשנת השמיטה, היא עוד עדות לכך.
מעשר כדי שתתעשר – נתינת חלק מהרווחים מען הכלל
היהדות עיגנה את החשיבות של תרומה למען נזקקים בציווי אשר מורה על מתן מעשר (עשרה אחוזים מכל הרווחים של אדם בחודש) למען מי שזקוק לכך. בנוסף, האינסנטיב עבור כל מי שיעשה זאת טמון במשפט "מעשר כדי שתתעשר" – כלומר מדובר בסוג של הבטחה שעצם הנתינה היא סגולה אדירה. סגולה שרומזת על כוחה של הנתינה, כוח חזק כל כך אשר ייתכן והאדם הנותן לאחר יקבל בעצמו פי כמה על המעשה הטוב שעשה.
צדקה תצל ממוות – הכוח שבנתינה והסוגלה שהיא טומנת
עוד משפט אשר מוכר לכל יהודי הינו המשפט: "צדקה תציל ממוות". כלומר לא רק שהנתינה היא חשובה, יש לה אף את היכולת לכפר על מעשים רעים ולהציל ממוות את מי שהופך זאת לדרך חיים, עד כדי כך היה חשוב לגדולי הדורות להמחיש את החשיבות של העזרה לעניים. משפט דומה אך שונה, שמסביר את הנתינה, טמון גם הוא בארכיון הספרים היהודים וטעון שכל המציל נפש אחת, כאילו הציל עולם ומלואו. גם משפט זה יכול להתפרש כמתן צדקה אשר תציל נפש של יהודי.
לסיכום: גם כאשר היהודים היו מפוזרים בכל קצוות תבל, העזרה ההדדית אשר התבטאה בנתינת צדקה, מזון ולינה לכל יהודי באשר הוא – מסבירה את הכוח שבתרומה.