חנוכה הוא חג יהודי בן שמונה ימים לציון חנוכתו מחדש של בית המקדש השני בירושלים בזמן מרד המכבים נגד אנטיוכוס הרביעי אפיפנס.
במהלך חג החנוכה יהודים חוגגים בהדלקת חנוכייה ואכילת סופגניות ומאכלים שמקור הכנתם הוא בשמן. סיפורו של חנוכה מסופר בספר בשם "חג האורות".
מה הוא חג החנוכה
חנוכה הוא חג יהודי במשך שמונה ימים לציון חנוכתו מחדש של בית המקדש בירושלים, לאחר ניצחון המכבים על אנטיוכוס הרביעי אפיפנס.
בימי קדם הביאו יהודים שמן להדלקת מנורה כדי לשמש יום שלם או לילה לאחר השקיעה לשימוש במהלך הארוחות וללימוד. כשעמדו להדליק אותו, גילו שיש מספיק שמן רק ליום אחד של מנורות. הם החליטו לקצוב אותו כך שיימשך זמן רב ככל האפשר.
חנוכה הוא חג יהודי החוגג את חנוכתו מחדש של בית המקדש הקדוש בירושלים ומנציח את נצחון המכבים. הפסטיבל בן שמונת הימים מתחיל ביום ה-כה’ (25) בכסלו, שחל בסוף נובמבר או דצמבר בלוח הגרגוריאני.
המכבים נגד אנטיוכוס וצבאו
סיפור המכבים נגד היהודים מתוארך לשנת 165 לפני הספירה כאשר אנטיוכוס הרביעי, מנהיג רשע, ניסה לאלץ אנשים להפסיק לעסוק ביהדות על ידי החרמת כל כתבי הקודש היהודיים וחילול מקדשם בירושלים.
הוא הובס על ידי קבוצה קטנה של יהודים שכינו את עצמם "המכבים" או "הצ'מפים", כי הם היו אמיצים מספיק לא רק להילחם אלא גם למות על אמונתם.
כאשר עלה אנטיוכוס הרביעי אפיפנס לשלטון, הוא ניסה לעצור את המסורות היהודיות וכפה תרבות הלניסטית על יהודים. אבל כשנכנס לירושלים, מצאו כל כך הרבה זהב וכסף, עד שאמרו "מה זה יוצא מעם שאין לו דעת?"
אז הטיל אנטיוכוס מיסים כבדים על יהודים שהם סירבו לשלם. המכבים, בראשם יהודה המכבי שהיה בנו הבכור של מתתיהו, השתלטו ונלחמו נגד אנטיוכוס. הם ניצחו במלחמת השחרור שלהם למרות שהיו מעטים נגד רבים. הם היו קבוצת לוחמים כנגד צבא שלם.
ולכן חג זה נועד להנציח את מלחמתו של יהודה המכבי ושאר המכבים נגד אנטיוכוס וצבאו.
יהודה המכבי גייס אליו לוחמים רבים כאשר צעק “מי לה’ אלי”.
הדלקת נרות חנוכה
כדאי להדליק את החנוכייה כי זו המסורת האחת שמאחדת אותנו. אנו מדליקים את הנרות כדי לזכור את מאבקנו בדיכוי ולמצוא תקווה לעתיד טוב יותר. על זה מדובר בחנוכה.
אנשים רבים נוהגים להדליק נרות חנוכה בלילה הראשון של חנוכה, כדרך לזכור את ניצחונם של יהודה המכבי וחבריו החיילים היהודים. זה מסורתי שיהודים מדליקים נר נוסף בכל לילה בחנוכייה שלהם במשך שמונה לילות כתזכורת שתמיד יש מספיק אור בזמנים חשוכים אם רק נזכור מאיפה הוא בא.
נס פח השמן
נס פח השמן מתייחס לסיפור, שבו יהודה המכבי וחייליו מצאו רק צנצנת אחת של שמן טהור לשימוש במקדשם לאחר שכבשו מחדש את ירושלים מאנטיוכוס הרביעי אפיפנס.
השמן היה צריך להחזיק רק ליום אחד, ובדרך נס השמן החזיק מעמד שמונה ימים, מספיק זמן להכין עוד שמן טהור.
החנוכייה
סמל מסורתי של חנוכה הוא מנורת תשעה קנים הנקראת חנוכייה. הוא מכיל תשעה נרות, עשויים בדרך כלל משעוות דבורים או פרפין. הנרות דולקים אחד בכל פעם בכל לילה, עד שכולם דולקים לקראת כל חגיגת לילה. מה גם שבזמן הזה נהוג לאכול מאכלים מטוגנים ולתת מתנות לחברים ולמשפחה.
נס מנורת השמן. מסורת הדלקת חנוכיית חנוכה מדברת כיצד נוכל להתגבר על החושך באור, והרע בטוב. עבורם זה היה עניין של תקווה, התמדה וסיבולת – כולם תכונות חשובות שעזרו לנו לשנות את עולמנו לטובה.
נס של אור
נס פח השמן הוא הסיפור המופלא על האופן שבו שמן זית בשווי יום אחד, כשהוא מדליק, נמשך שמונה ימים. נס זה התרחש בירושלים בשנת 165 לפני הספירה.
החג ידוע גם בתור חג האורות מכיוון שהוא מציין לילה אחד פחות שהיהודים היו שקועים בחושך במהלך גלותם ממולדתם.
עבור יהודים, חנוכה הוא זמן לחגוג את נס השמן. פסטיבל זה ידוע גם כפסטיבל האורות. יהודים מדליקים נרות בחנוכייה בחג זה כדי לזכור את הסיפור הקדום.
ניתן לייחס את נס השמן לסיפור שנמצא באחד הטקסטים הקדושים ביותר ליהדות, הנקרא התלמוד. בו, פך שמן זית קטן שהיה אמור להספיק ליום אחד החזיק באורח פלא שמונה ימים במקום.